Tanduttagning

Ibland är det inte möjligt att behålla en tand utan man kan bli tvungen att ta bort den. Det kan också vara så att du har en visdomstand som ger dig besvär som du önskar få borttagen.

Många patienter pratar om att rycka ut tänder och oroar sig inför detta. Det går inte till så, man trycker och knuffar på tanden så den lossnar. Du kommer att vara ordentligt bedövad och det gör inte ont.

Efter att man fått en tand borttagen är det bra att ta det lite lugnt resten av dagen. Du kommer att få med dig skriftliga instruktioner och råd efter att vi tagit bort din tand.

Tand

Varför du kan behöva en tanduttagning?

Allvarlig karies

Om en tand är så skadad av karies (hål i tanden) att den inte kan repareras med en fyllning eller rotfyllning, kan tandläkaren rekommendera en tanduttagning.

Visdomständer

Många människor upplever problem med visdomständerna när de börjar växa. Om visdomständerna ställer till besvär eller orsakar smärta, kan de behöva tas bort.

Tandtrauma

Tänder som har skadats av olyckor eller trauma kan behöva avlägsnas.

Ortodontiska behov

Ibland kan man behöva ta bort tänder inför tandreglering (behandling med tandställning)
tanduttagning

Tanduttagning är en rutinmässig procedur, men det är viktigt att följa alla råd och instruktioner du får för att säkerställa en så problemfri läkning som möjligt. Om du har några frågor eller är orolig, tveka inte att kontakta oss för ytterligare vägledning.

Eftervård

Undvik Tuggning

Undvik att äta hårda livsmedel på den sidan där tand är borttagen de första dagarna. Välj mjuka livsmedel och undvik att tugga på området för att undvika obehag. undvik även gärna livsmedel som innehåller små fröer som lätt kan fastna i hålet.

Rökning och alkohol

Undvik att röka och konsumera alkohol de första dagarna efter tanduttagning, eftersom dessa aktiviteter kan försämra läkningsprocessen och öka risken för komplikationer.

Smärtlindring

Efter ingreppet kan du förvänta dig viss smärta, obehag och svullnad. Om du får väldigt ont kan vi ordinera smärtstillande medel för att hjälpa till att lindra obehaget men i de flesta fall brukar vanliga receptfria läkemedel hjälpa.

Munvård

Skölj inte eller borsta området där tanden suttit under de första dagarna.

Undvik ansträngande aktiviteter

Undvik ansträngande aktiviteter och sov gärna med en extra kudde under huvudet första natten efter ingreppet.

Kontakta oss

Vi svarar så fort vi kan, är det något akut så ring oss på 018-444 33 55.

    © Exclusive Care Sweden AB

    [trustreviews id=4949]

    [grw id=”3346″]

    Wallingatan 1