KRONOR OCH BROAR

Kronor och broar används för att ersätta skadade, kraftigt nedslitna eller förlorade tänder.

Tand

Krona

Om en tand har gått sönder och den är för trasig för att göra en vanlig kompositlagning är det vanligt att man istället sätter en krona på tanden. När man gör en krona slipar man först till tanden för att få plats med kronan, sedan tas avtryck av som skickas iväg till tandtekniker. När vi fått tanden från tandteknikern cementeras kronan fast på den kvarvarande tanden efter att du har godkänt form och färg.Om det är för lite kvar av tanden kan man först behöva fästa en pelare i roten som ersätter den saknade delen av tanden. Man fäster sedan kronan på pelaren. För att kunna fästa en pelare i roten måste tanden vara rotfylld.

Bro

Om man saknar en tand kan man ersätta den med en bro eller implantat. Broar erbjuder ofta en mindre invasiv lösning än tandimplantat. De kräver inte samma omfattande kirurgiska ingrepp och kan vara ett lämpligt alternativ för vissa patienter. När man gör en bro fäster man en konstgjord tand mellan två kronor. Konstruktionen cementeras fast och går att tugga med och ser ut precis som dina egna tänder.
Kronor och broar är tillverkade av starka material som keramik, porslin och metall.
Kronor täcker och skyddar kraftigt skadade eller svaga tänder vilket förhindrar ytterligare skador

EFTERVÅRD

Efter att man har fått en krona eller bro är det viktigt att man sköter sin munhygien då man fortfarande kan få kariesangrepp under kronorna. Man skall fortsätta med tandborstning och tandtråd som vanligt och om man har en bro finns det speciell tandtråd som kan hjälpa till att komma åt ordentligt att få bort plack.

Kontakta oss

Vi svarar så fort vi kan, är det något akut så ring oss på 018-444 33 55.

    © Exclusive Care Sweden AB

    [trustreviews id=4949]

    [grw id=”3346″]

    Wallingatan 1